Koffer kwijt? Dit is wat je moet doen

De kans dat je tijdens het reizen je koffer kwijtraakt is behoorlijk groot. Per dag raken er gemiddeld namelijk 90.000 koffers kwijt. Ongeveer 10.000 daarvan raken kwijt in Europa. Afgelopen zomer was het extreem. Op de Amsterdamse luchthaven Schiphol stonden op een gegeven moment 16.000 koffers. Gelukkig worden 85% van de kwijtgeraakte koffers binnen 48 uur alweer teruggevonden. Met deze tips vind jij ook je koffer in no-time terug!

Hoe kan het dat mijn koffer kwijt raakt?

Het kwijtraken van je koffer kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:

  • Het bagagelabel is beschadigd of van de koffer getrokken waardoor medewerkers niet weten waar de koffer heen moet
  • Verkeerde bestemmingscode op bagagelabel doordat de medewerker bij inchecken per ongeluk de verkeerde bestemming aanklikt
  • Je bagage is op de verkeerde bagageband geplaatst waardoor deze naar een ander vliegtuig gaat
  • En meer…

Kortom, er zijn meerdere oorzaken waardoor je koffer kwijt kan raken. Mocht het jou overkomen, hebben we hier een handig stappenplan.

Zo vind je je koffer in no-time terug

  1. Ga op de luchthaven naar de lost and found balie
  2. Vul bij deze balie het Property Irregularity Report (PIR) in. Aan de hand van dit document kan de luchtvaartmaatschappij op zoek gaan naar jouw koffer.
  3. Laat hier jouw bagagesticker zien die je bij inchecken hebt gekregen. Raak deze dus nooit kwijt!
  4. Meld het bij je reisverzekering (Let op! Je krijgt alleen een vergoeding als jouw koffer op de heenweg kwijtraakt​
  5. Is je bagage na 3 dagen nog steeds kwijt? Vul dan een Bagage Inventory List (BIL) in. Het formulier is op elke luchtvaartmaatschappij website te vinden. Dit formulier moet binnen 21 dagen na aankomst zijn ingediend bij de luchtvaartmaatschappij.

Zo voorkom je dat je je koffer kwijtraakt

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je ook nog wat tips om je koffer niet kwijt te raken.

Verwijder oude labels en stickers

Niet alle stickers met barcodes zijn uniek. Om de zoveel dagen worden barcodes weer opnieuw gebruikt. Het kan dus zomaar zo zijn dat de verkeerde barcode wordt gescand en jouw koffer naar de verkeerde bestemming gaat.

Laat je koffer opvallen

Het komt ook regelmatig voor dat een passagier per ongeluk de verkeerde koffer van de band pakt omdat deze erg op die van hem/haar lijkt. Zorg er daarom voor dat je koffer er tussenuit springt. Bijvoorbeeld door een opvallende kleur, stickers of een kofferriem.

Zorg ervoor dat de vinder makkelijk met jou in contact kan komen

Een koffer kwijtraken is erg vervelend. Maar als het dan toch gebeurt, zorg er dan voor dan de vinder makkelijk met jou in contact kan komen. Bijvoorbeeld door een bagagelabel aan de koffer te bevestigen. De bagagelabels van QRing werken op basis van een QR-code of NFC en zijn daardoor volledig anoniem. Hang deze aan je koffer en je hebt hem terug in een handomdraai!

Ontdek QRing tags